Knoflookbroodjes

Op zondag eten wij vaak hapjes. Iedereen van het gezin mag een gezonde en een iets minder gezonde hapje uitkiezen en samen gaan we dan ons hapjesmenu maken voor die dag. Afgelopen zondag maakten wij deze knoflookbroodjes, een perfecte afsluiter van het weekend! Serveer deze knoflookbroodjes ook eens wanneer er visite komt, succes gegarandeerd!

Wat heb je nodig voor 8 flinke knoflookbroodjes

 • 425 gram speltbloem (of tarwebloem)

 • 1 zakje gist

 • 100 gram roomboter op kamertemperatuur

 • 1 tl suiker

 • 100 ml lauwwarme melk

 • 150 ml warm water

 • 3 teentjes knoflook, geperst

 • 1 el rozemarijn

 • zout

Stappenplan

Meng in een grote kom het bloem, de gist en de suiker. Maak een klein kuiltje en giet daarin het water en de melk. kneed dit goed door elkaar. Laat het eventjes rusten.

Verwarm ondertussen in een pannetje de boter samen met flink wat zout, de knoflook, rozemarijn en wat peper. Laat het botermengsel een klein beetje afkoelen en doe 2/3 van het mengsel door het deeg. Kneed het deeg tot een ronde bal. Ik deed het met de hand en dit was gelijk een goede workout. Je bent zeker 5 tot 10 minuten bezig om het deeg echt goed te kneden. Je kunt natuurlijk ook een keukenmachine gebruiken.

Laat het deeg 2 uur rusten en rijzen in een met plasticfolie afgesloten kom.

Verdeel het deeg in 8 gelijke bolletjes en kneed elk bolletje nog even goed door. Verdeel de bolletjes over een ingevette springvorm. Ik heb 8 knoflookbroodjes van dit deeg gemaakt, maar zou de volgende keer er misschien meer van maken. De broodjes waren vrij groot, had ze liever iets kleiner gehad.

Laat de broodjes in de springvorm nog even rusten, ongeveer 30-45 minuten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de broodjes met het overgebleven botermengsel en strooi er eventueel wat verschillende pitten en zaden op. Bak de broodjes in ongeveer 40 minuten gaar. Wanneer je de broodjes wat kleiner maakt zou ik de baktijd ietwat aanpassen.

Serveer de broodjes met wat knoflookboter, kruidenboter of maak je eigen smeersel. Ik maakte deze keer een groene pesto en een fetadip.

Fetadip

Wat heb je nodig voor 1 bakje fetadip

 • 100 gram feta

 • 4 zongedroogde tomaatjes, uitgelekt

 • 2o gram geroosterde walnoten

 • peper

 • 1 el walnotenolie

Groene Pesto

Wat heb je nodig voor 1 bakje pesto

 • 40 gram geroosterde pijnboompitten

 • 15 gram verse basilicum

 • 60 gram Parmezaanse kaas

 • snuf grof zeezout

 • 2 el olijfolie

 • 1 teentje knoflook

Stappenplan

Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en mixen maar! Of gebruik een staafmixer. Vind je de pesto of dip nog wat te droog, voeg dan wat extra olie toe. Ik maak nooit te grote porties in een keer want vind het vers het lekkerst!

Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.