Personal blog: Mama zijn

Met de komst van je eerste kind lijkt je wereld even op zijn kop te staan. In 2009 werd ik voor het eerst mama. Nu bijna 7,5 jaar later ben ik inmiddels moeder van drie kinderen en denk ik heel veel te weten over het moederschap, maar vaak doe ik ook maar wat. Opvoeden blijft een lastig iets en je weet het vaak mooi te vertellen over hoe je bepaalde dingen gaat aanpakken, maar in de praktijk blijkt het vaak anders te lopen.

Sinds 3 jaar werk ik als gastouder in mijn eigen huis en daarvoor was ik werkzaam in de kinderopvang. Het moge duidelijk zijn, ik omring mij graag met kinderen. Geloof me ik heb ook momenten dat ik mijn eigen kinderen achter het behang kan plakken en soms ben ik niet vooruit te branden en functioneer ik puur door het overmatig gebruik van koffie. Maar ik geniet nog elke dag van mijn keuze om als gastouder te gaan werken en mijn leven is sinds ik mama ben een stuk rijker geworden. Ik durf te zeggen dat ik meer geniet van het leven. Van de kleine geluksmomenten en dat ik ook bewuster ben geworden van wat ik heb en wat voor opvoeding ik zelf heb genoten waardoor ik oprecht denk dat ik voor mijn eigen kinderen de allerleukste mama ben!

Zo dat klinkt wel heel zelfvoldaan, maar dat vertrouwen in jezelf is zo belangrijk wanneer je mama bent. Want vanaf het moment dat je zwanger bent vliegen de goedbedoelde adviezen, ongevraagde opmerkingen en vragen je om De oren. Bij mijn eerste kon ik hierdoor nog ietwat onzeker worden. Maar al snel wist ik dat elk kind zich op zijn eigen tempo ontwikkelt, iedere mama anders is en dat ik het als mama eigenlijk best wel ok deed.

Wanneer het over kinderen gaat merk ik dat het al snel over gaat in een vergelijkingswedstrijd en onbewust doe ik hier ook aan mee. Waarom altijd dat afgemeten gedoe? Kinderen moeten aan zoveel verwachtingspatronen voldoen. Mijn zoon leek het eerste jaar helemaal niet vlot te gaan qua bewegen. Hij lag tevreden op zijn zij met een big smile en vond het allemaal wel prima. Kruipen, gaan staan, hij deed er geen moeite voor en wij als ouders gaven hem ook de ruimte om zichzelf in zijn eigen tempo te ontwikkelen. En daar ineens een dag na zijn eerste verjaardag liep hij! Hij sloeg Allerlei fases over en ik stond met verbazing te kijken.

Dat vind ik het mooie van ouder zijn, je kinderen kunnen je constant doen laten verbazen. Soms iets minder positief maar dat terzijde. Of ik het altijd goed doe als mama, vast niet. We proberen het allemaal goed te doen en laten we elkaar daarin steunen.

Mijn site is nog vrij nieuw en ik ben nog een beetje zoekende van wat ik allemaal met jullie wil gaan delen. Tot nu toe waren dit voornamelijk recepten, maar ik vind het heerlijk om over mijn ervaringen als mama, mijn geluksmomenten en soms ook de mindere momenten te gaan schrijven. Wordt vervolgd dus!

Liefs Janneke

 

 

 

8 gedachtes over “Personal blog: Mama zijn

    • Janneke Koijen zegt:

      Thnx Liz! Wij mama’s doen allemaal ons best en ieder doet het op zijn eigen manier, dat maakt ons juist uniek! Sterkte met de laatste loodjes van de zwangerschap! Bijna twee van die knappe meiden. Liefs Janneke

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.