Tips voor onderweg met kids

 

Over een paar dagen start hier in het zuiden de meivakantie en voor je het weet staat de zomervakantie op de stoep. Op vakantie gaan is een mijn van grootste geluksmomenten en gelukkig mogen we dit jaar twee keer onze koffers pakken. Een keer blijven we dicht bij huis en in de zomer gaan we naar Zuid-Frankrijk. De reis is vaak al een avontuur op zichzelf, maar een goede voorbereiding doet wonderen en daarom van mij wat tips voor onderweg met kids!

In mijn vorige blog schreef ik dat de tips en goedbedoelde adviezen je soms om de oren vliegen, maar vandaag doe ik eens gek en deel ik hier graag mijn ervaringen. Sinds wij kinderen hebben gaan we minimaal een keer per jaar op vakantie. Ik hou echt van kamperen. In een stacaravan maar ook met de tent. Dit jaar verblijven we in de zomer in een stacaravan/huisje. En omdat we eigenlijk bijna altijd met de auto gaan schrijf ik daar mijn tips over. Het zijn misschien geen vernieuwende tips maar wie weet heb je er wat aan!

Onze vakantie begint op het moment dat thuis de deur op slot gaat. Mijn man rijd voornamelijk en ik entertain de kinderen. We houden helemaal niet van haasten en nemen bewust de tijd om op onze vakantiebestemming aan te komen. Doordat wij daarin zo relaxed zijn, geven we dit denk ik onbewust ook mee aan onze kinderen en komen we over het algemeen met uitgeruste en vrolijke kindjes aan in het zonnige zuiden! Dit jaar wordt het eerste jaar dat we met drie kids op reis gaan, ben heel benieuwd! Maar heb er het volste vertrouwen in dat dit helemaal goed gaat komen.

Tips voor onderweg met kids

 • Stop op tijd! Houd regelmatig pauzes op plekken waar de kinderen lekker kunnen uitrazen en rennen, even al hun energie kwijt.  Check voordat je op reis gaat goed de route en noteer de stopplekken waar ze leuke speeltuinen, grasvelden, etc hebben. Na zoveel jaar dezelfde route gereden te hebben weet ik goed waar die stops zijn en deze heb ik genoteerd in een schriftje. Super handig! Neem een kleed mee waar je eventueel op kunt zitten of picknicken tijdens zo’n stop. Manlief doet dan even een powernap terwijl ik de kinderen in het gareel houd.

 • Zorg voor een goede hygiëne. Ik heb billendoekjes voor een heel weeshuis bij en ook gewone washandjes. Mijn oudste en jongste hebben een gevoelige huid en ben geen fan van de snoetenpoetsers. Een washandje met gewoon water heeft mijn voorkeur.  Wanneer we onderweg naar de wc moeten gebruik ik altijd wc-brildekjes.

 • Zorg dat je EHBO-kit up to date is! Ik heb ook altijd ontsmettende spray van Hansaplast bij. We hebben het ooit voor de grap wonderspray genoemd en de kinderen geloven dit heilig. Kijk ook goed naar de behoeftes van je kind. Mijn oudste heeft vaak een ooronsteking, ze heeft een gat in haar trommelvlies en ik heb altijd een kuur van haar medicijnen met me mee. Daarnaast neem ik voor haar Laxo mee van Roosvicee en voor mijn zoon, voor de zekerheid ors. Bij mijn dochter stopt de stoelgang op vakantie en bij mijn zoon kon er toen hij klein was geen wasmachine tegenop. Ik ben liever goed voorbereid dan dat ik in het Frans bij de apotheek mijn verhaal mag gaan doen.

 • Genoeg flesjes water. Altijd handig!

 • Een dvd-scherm, tablet, kiddizoom en ga zo maar door. Ik ben fan! De meningen zijn hier misschien over verdeeld, maar mijn mening is dat de kinderen op de vakantie bestemming nog genoeg actieve dingen zullen ondernemen dus onderweg lekker rustig aan. Het liefst met koptelefoon zodat het deuntje van Prinses Sofia niet wekenlang in je hoofd blijft zitten… Kids blij en mama blij!

 • Muziek in de auto. Toen wij net kinderen hadden ging mijn man helemaal los qua kindermuziek. Zo kwam het voor dat wanneer Juultje en Gijs heerlijk lagen te slapen, wij vrolijk meezongen met K3. Dat mocht anders vonden wij en we hebben nu een iets gevarieerder aanbod waarbij papa’s en mama’s muziek ook aan bod komt. Wat bij mijn eigen kinderen vaak werkte was dat we er een spelletje van maakte. Iedereen is om de beurt de DJ en mag bijvoorbeeld 2 liedjes uitkiezen. Nu vinden de oudste twee de huidige popmuziek ook steeds leuker worden en is K3 inmiddels vervangen door Justin Bieber.

 • Ik heb altijd een tas met iets nieuws bij. Variërend van een vakantieboek, luisterboek, magnetisch tekenbord, kleine speeltjes, iets om te lezen of gewoon iets lekkers. Om de zoveel tijd krijgen ze iets uit de tas en zijn ze weer even zoet.

 • Voor elk kind neem ik een klein kussentje, een fleece deken, hun favoriete knuffel en een leesboekje mee. Dit pakken we samen in en zo bereid ik ze alvast voor op de lange reis die we gaan maken. Bespreek wanneer de kinderen wat ouder zijn hoe de reis eruit zal gaan zien.

 • Wanneer we ver moeten rijden overnachten we altijd in een hotel. Wij rijden liever niet te veel op een dag omdat ik dit persoonlijk niet zo goed vind voor de kinderen en zoals ik al eerder schreef zijn wij helemaal niet van het haasten. We bespreken de hotel overnachting altijd ruim van te voren Doordat we nu met z’n vijven zijn is dit ook echt nodig want vaak zijn de grote familiekamers al snel volgeboekt. Ik pak speciaal een tas in voor die overnachting. Wij gaan dit jaar naar een hotel waar we al eerder zijn geweest. Er is daar buiten volop speelruimte, zo kunnen Juul en Gijs fijn hun energie kwijt terwijl papa en mama aan de vino zitten. Ik zeg goed geregeld!

 • Eten voor onderweg. Ik vind gezonde voeding best belangrijk, maar je moet het jezelf niet al te moeilijk willen maken. Zo gaat er altijd een pak cracottes mee en een pakje smeerkaas. Ook handig wanneer je kinderen in het hotel om 06.00 besluiten dat het tijd is voor het ontbijt! Verder neem ik gesmeerde broodjes, worstenbroodjes, knijpfruit, vers fruit, rauwkost zoals wortel en komkommer, snoepjes en genoeg drinken mee. Onderweg stoppen we natuurlijk ook voor koffie en op z’n tijd een lekker ijsje!

 • Een tip die ik graag een paar jaar geleden had gekregen, neem het liefst geen speelgoedjes met muziek mee. Zo hadden wij ooit een vtech speeltje wat door het spelen ergens vast onder was geraakt en om de zoveel tijd ging het vrolijke deuntje af helemaal tot aan Zuid-Frankrijk.

Allemaal heel leuk deze tips, maar ik denk wanneer je uitgerust ( kan dat met drie kinderen) de reis begint en je, je niet al te druk maakt. Af en toe een lekker kopje koffie pakt, op tijd stopt en de dag afsluit met een wijntje je al heel ver komt. Wij hebben het geluk gehad dat onze kinderen altijd veel sliepen onderweg en ik hoop dat nummer drie daarin op haar broer en zus lijkt. Een ding weet ik zeker; we zullen gaan genieten en ik kijk er naar uit dat we volgepakt Nederland mogen inruilen voor het zonnige zuiden!

Wat is jullie ultieme reistip? Ik hoor het graag!

Liefs Janneke

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.