Personal blog: Een brief voor mijn dochter

Lieve Juultje,

Vandaag 8 jaar geleden was ik ongeduldig aan het wachten op jouw komst. Inmiddels 6 dagen over de uitgerekende datum en het was werkelijk ijskoud! Het sneeuwde ontzettend veel en haast iedere dag werd er wel een weeralarm afgegeven. Een dag later, op maandag, moesten we naar het ziekenhuis voor controle. Met jou ging alles goed, ik denk dat jij het ook gewoon veel te koud vond want het zag er niet naar uit dat je zelf ging komen. Voor die donderdag werd een afspraak gemaakt om in te gaan leiden zodat papa en mama je dan eindelijk in het echt mochten gaan bewonderen.

Op donderdag 24 december was het dan zover. Ik werd ingeleid met een soort gel en het begon al snel te werken. Na heel veel uurtjes en uiteindelijk een keizersnede was jij daar dan: Juultje Annelies Koijen. Ons eigen kerstkindje, geboren op 25 december 2009.

En vanaf dat moment mocht ik mijzelf mama noemen, een naam waar ik enorm trots op ben! Het eerste jaar met jou was gewoon een feestje. Je deed alles volgens het boekje en de gebroken nachten waar iedereen ons zo voor waarschuwde bleven uit. Een gemakkelijk meisje dat was je zeker en je wist al snel wat je wel en juist niet wilde. Je kon op jonge leeftijd al goed vooruit kijken en nadenken wat betreft oorzaak en gevolg. Na 1,5 jaar kleuteren ging je omdat je in december geboren bent al naar groep 3. Ik vond je in eerste instantie misschien wat jong, maar wat doe je het goed op school. Je wil het graag allemaal heel erg goed doen en gaat vaak net zo lang door totdat het ‘perfect’ is. Wel merk ik dat je sinds groep 4 hier enorm in bent gegroeid en je durft nu fouten te maken terwijl je dat eerst best wel lastig vond. Zoals ze zeggen, laat jij je de kaas niet van het brood eten.

Mama zegt wel eens “Juul ben eens wat liever” en dan weet je vaak precies wat ik bedoel. Je bent een hartstikke lieve meid, dat staat voorop. Maar je eigen wil is ook sterk aanwezig en je weet vaak precies hoe je het allemaal naar je eigen hand moet zetten. Gijs is vaak juist het tegenovergestelde en bij hem moeten we vaak zeggen om meer aan zichzelf te denken. Mooi om die verschillen tussen jullie te zien. Alleen hoorde ik laatst  een twijfel in je stem. Ik moet soms wat vaker mopperen en daardoor denk je dat je het niet goed doet, waarom mopperen we meer op jou? Is Gijs liever? Allemaal dingen die je jezelf afvraagt en waar je af en toe ook echt verdrietig of boos van wordt. Ik ging met je zitten en legde uit dat alle mama’s nu eenmaal soms moeten mopperen, maar dat ik juist die sterke kant van jou zo bewonder en sommige dingen kun je zeker nog verbeteren. Maar lieve meid, je bent nog jong en mama heeft ongeacht dat ze jaren ouder is dan jij ook nog veel te leren. We kunnen het niet allemaal goed doen. Perfect is ook maar zo saai en wie bepaald nu werkelijk wat perfect is? En weet je, bij jou ben ik niet bang voor de toekomst. Jij komt er wel! Weet dat je alles kunt worden wat jij maar zou willen en blijf in jezelf geloven zoals je nu doet en weet dat papa en mama dat ook doen.

Je bent zelf zo trots dat je een kerstkindje bent en ik? Ik ben vooral heel erg trots op jou.

Alvast een hele fijne verjaardag lieve meid! Zaterdag gaan we het vieren en ook maandag vieren we deze bijzondere dag. Nog vele jaren lieve Juul!

Liefs

Mama

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.