Personal blog: mama vs gastouder

Het moederschap is voor mij in een woord; geweldig! Het heeft mij zoveel gebracht en ik ben het leven denk ik ook meer gaan waarderen. Natuurlijk zijn er dagen dat mama zijn niet altijd leuk is en met drie kinderen in huis is het ook nooit saai en soms verlang ik naar de avond wanneer ze allemaal te bed liggen. Maar ik zou niet anders willen en hou van mijn chaotische bende in huis. Ik geniet van de wijze woorden, hun ondernemende karaktertjes en blijf het mooi vinden hoe ze je elke keer weer weten te verbazen. Trots is een woord wat vaak naar boven komt wanneer ik aan mijn kinderen denk en trots ben ik ook op mijn werk als gastouder en de lieve gastkindjes waar ik voor mag zorgen. Vandaag een blog over mijn rol als mama vs gastouder.

Na jaren in de kinderopvang gewerkt te hebben ben ik in 2014 begonnen als gastouder. Ik had het geluk dat ik vrij snel vol zat met allemaal leuke gastkinderen. Ik wilde zo graag aan de slag dat ik hierdoor sneller aanvragen aannam waardoor ik al vrij snel vijf dagen per week werkte. De dagen van een gastouder zijn best lang. Ik had soms dagen dat het eerste kindje om 06.30 al op de stoep stond en om 18.30 de laatste de deur uit ging.

Gijs zat destijds nog niet op school en hij vond het echt heerlijk met al die gastkinderen. De hele dag met kinderen spelen, hij genoot er zo van! Juul ging al wel naar school en vond het net als Gijs leuk om met de gastkinderen te spelen. Soms vond ze het wel wat druk, vooral na een lange schooldag. Ze ging pas net een paar maanden naar school dus alles was sowieso nog even wennen.

Na ongeveer een jaar kwam Juul naar mij toe en vroeg of ik asjeblieft een dag alleen maar haar mama wilde zijn en geen gastouder. Die vraag kwam wel even binnen bij mij. Om eerlijk te zijn vond ik de werkdruk ook best groot en maakte ik op een gegeven moment zoveel uren dat ik na elke week helemaal kapot was. Gelukkig waren alle ouders zo flexibel dat ik met wat schuiven voortaan de vrijdag vrij was. Dit hadden wij als gezin echt nodig en Juul en Gijs genoten van hun ‘eigen’ mama op de vrijdagen.

24 augustus 2016 werd Freeke geboren en dat betekende ook een extra kindje in de opvang. Er was eerder een kindje weg gegaan dus dit kwam helemaal goed uit. In November begon ik weer met werken. Ik had zoveel zin om weer aan de slag te gaan na mijn verlof. Voor Freeke was het helemaal geweldig. Allemaal kindjes om haar heen, een en al aandacht en op en top speelplezier! Ik bleeK Toch wat moeite te hebben om De aandacht weer te leren verdelen en je eigen kind heeft niet altijd voorrang hoewel je dat haar eigenlijk wel zou willen geven vanuit je moederhart.

Gelukkig was Freeke een hele makkelijke en tevreden baby en vond ze het helemaal prima wanneer mama met een andere baby knuffelde. Ze genoot van alle aandacht maar was daardooR na vier dagen helemaal gesloopt en op de vrijdagen bleven we vaak thuis zodat ze bij kon komen. HierOm heb ik er uiteindelijk voor gekozen om sinds de zomer van 2017 maar drie dagen te gaan werken. Elke woensdag en vrijdag ben ik nu vrij en is er voor Freeke meer rust gekomen en is ze niet meer zo moe als voorheen.

De laatste tijd merk ik wel meer jaloezie vanuit haar en ik merk ook dat de gastkindjes soms niet durven in te grijpen wanneer Freeke iets van hen afpakt. Dit doen ze wel wanneer een ander kindje het doet, maar bij Freeke kijken ze vaak mijn kant op en durven ze niet zo snel iets te zeggen. Ik geef dan aan dat dit echt wel mag en spreek Freeke er ook op aan, in hoeverre ze dit natuurlijk begrijpt.

Ik geniet nog steeds elke dag van mijn werk als gastouder en dat komt met name door de lieve kindjes die ik op mag vangen, maar om eerlijk te zijn vind ik het soms best lastig dat ik alleen maar ‘mama’ ben. Gelukkig kan ik hier goed over praten met mijn partner en gunt hij mij ook de momenten dat ik even Janneke kan zijn. Daarnaast vind ik het belangrijk dat mijn eigen kinderen er geen ‘last’ van hebben. Ze moeten natuurlijk ook beseffen dat mama moet werken, maar doordat het vanuit hun thuis is en ze hierdoor ook veel van hun ‘eigen’ spullen moeten delen houd ik hier wel rekening mee.

Maar bovenal zie ik vooral de vele voordelen van mijn werk en ben ik dankbaar dat ik daardoor mijn kinderen zo vaak mag zien. En dat ik elke dag kan genieten van mijn eigen koffie is ook mooi meegenomen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Over een paar dagen krijgen wij de sleutel van ons nieuwe huis en over een maand zullen wij er gaan wonen. Dit betekent ook meer speelruimte en een aparte ruimte voor mijn eigen kinderen. Hier kijk ik zo naar uit want wat meer ruimte hebben we echt nodig met al die kinderen hier in huis. Ik merk steeds meer dat Juultje en Gijs behoefte hebben aan hun eigen plekje. Wanneer ik aan het werk ben kunnen ze vaak niet naar boven omdat daar dan kindjes liggen te slapen en dit wil ik straks anders aan gaan pakken. We krijgen een aparte slaapkamer voor de gastkindjes en beneden een speelkamer waar Juul en Gijs zich na school kunnen terug trekken en fijn kunnen spelen. Natuurlijk mogen ze ook met de gastkindjes spelen en mogen de gastkindjes eventueel ook in de speelkamer. Maar de mogelijkheid is er in ieder geval.

De komende tijd zal ik jullie mee nemen in ons verhuisverhaal. Ik kijk er vooral naar uit om alles opnieuw in te gaan richten en dit zal ik hier ook zeker gaan delen.

Liefs,

Janneke

 

 

 

 

 

 

 

2 gedachtes over “Personal blog: mama vs gastouder

  1. coffeeandkids zegt:

    Wat lijkt me dat op zijn tijd ook lastig om de tijd goed te verdelen maar zoals je het beschrijft heb je dat helemaal goed ingericht nu ook met de drie dagen! Wat fijn dat jullie in het nieuwe huis ook een speelkamer krijgen ! Succes met verhuizen! De interieurinspo zie ik wel voorbij komen!

    Liefs!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.