Glutenvrij eten met kinderen

Vandaag deelt Sandra een blog over eten met haar kinderen; Mijn kinderen, Jaap en Anna eten nu zes jaar beide glutenvrij. Zes jaar geleden was er geen fatsoenlijk glutenvrij brood te krijgen en buiten de deur eten was gewoon geen optie. We konden bijna nergens glutenvrij uit eten, maar we hadden ook geen idee hoe we dat moesten uitleggen en of we er dan wel op konden vertrouwen.De eerste jaren aten we eigenlijk nooit buiten de deur met kinderen en brood bakte ik altijd zelf. Dat was niet fijn. Ik bakte vier broden per week en de kinderen aten dat redelijk, maar echt lekker brood was dat niet. In de supermarkten was vrij weinig glutenvrij verkrijgbaar. We gingen onze boodschappen bij de Albert Heijn halen, want die hebben in ieder geval een glutenvrij logo op veilige producten staan. Dan hoefden we in ieder geval niet van alles de etiketten te lezen. Glutenvrij koken was even wennen, maar bleek niet zo moeilijk, zolang je maar geen pakjes en zakjes gebruikt. Vlees was lastig want bijna overal stond op: “kan sporen bevatten van gluten” en er was vrij weinig glutenvrij snoepgoed te krijgen.

In de afgelopen zes jaar is er veel veranderd, in positieve zin:

Supermarkt en dagelijkse boodschappen:

Om te beginnen zijn er veel glutenvrije producten bijgekomen. De ene supermarkt heeft een uitgebreider assortiment dan de andere, maar ze zijn hier volgens mij allemaal in vooruitgegaan. In veel producten, voor snoepgoed, is tarwezetmeel vervangen door maiszetmeel, waardoor deze producten nu glutenvrij zijn. En wat voor ons misschien nog wel het belangrijkste is: er zijn een aantal soorten glutenvrij brood bijgekomen. Eindelijk is er goed glutenvrij brood makkelijk verkrijgbaar.

We zijn begonnen met Genius glutenvrij brood, dat bij de Albert Heijn verkrijgbaar is. Dit vonden Jaap en Anna heerlijk en ze aten dit stukken beter dan het brood dat ik zelf bakte. Ik heb sindsdien geen brood meer gebakken! Na een tijd was Genius niet meer verkrijgbaar bij de Albert Heijn en moesten we op zoek naar iets anders. Albert Heijn had het Genius brood vervangen door een eigen merk glutenvrij brood, maar daarvan was de kwaliteit, in ieder geval in het begin, heel slecht. Het brood was korrelig en brokkelig en niet te besmeren want dan viel het uit elkaar. Hoe het nu is weet ik niet, want we hebben het niet meer geprobeerd. Wij zijn overgestapt naar het Yam brood van de Jumbo. Het Yam brood is van goede kwaliteit als je van vast, stevig brood houdt. Het is niet super handig voor mijn kinderen, want Anna vindt alleen het donkere meerzadenbrood lekker en Jaap alleen het desembrood. Dit laatste is bij onze Jumbo niet altijd verkrijgbaar.

Nu hebben we laatst een proefpakket besteld bij glutenvrij.bakkerleo.nl en de kinderen zijn dolenthousiast. Ze lusten alles, de broodjes, bruinbrood, meergranenbrood, krentenbollen, alles vinden ze lekker. We hebben er nog maar een paar keer besteld, maar tot nu toe is de kwaliteit geweldig. Het nadeel is dat je het op internet moet bestellen en verzendkosten moet betalen, maar voor mij is dat het dubbel en dwars waard. Het is het beste glutenvrije brood dat we in zes jaar gezien hebben.

Restaurants:

Door schade en schande wijs geworden. Het blijft een lastig verhaal om de gezondheid van je kinderen in de handen van een ander te leggen, maar toch blijven we nieuwe plekken uitproberen. Een paar jaar geleden hadden we eigenlijk gewoon niks in Tilburg. Als we dan in de stad waren en iets wilden eten, dan aten we bij de McDonalds alleen friet. Tegenwoordig eten ze er een happy Meal met een hamburger zonder broodje. Dat gaat prima!

Sinds een aantal jaar zit in de spoorzone in Tilburg RAW. Dit is hét favoriete restaurant van Jaap en Anna. Het is kindvriendelijk en ze hebben er glutenvrije friet, bitterballen, brood en biefstuk. Onze kinderen vinden het geweldig en wij daarom ook. Ze schenken er mooie bieren en goede wijn en ze hebben de beste biefstuk van de regio! Ideaal dus voor een ontspannen avondje uit met het gezin.

Een ander restaurant waar wij graag komen is Tredici, een Italiaans restaurant aan het einde van de korte Heuvel. Helaas hebben ze geen glutenvrije pizza, maar wel heerlijke glutenvrije pasta en dat is nou net waar onze kinderen dol op zijn. Zelfs met carnaval terwijl het er loeidruk was, konden we er op het laatste moment nog terecht voor glutenvrij eten. Super!

Op steeds meer plaatsen kun je glutenvrij eten, maar het is niet altijd even kindvriendelijk. Vaak kan een salade nog wel glutenvrij gemaakt worden, maar ja, daar hoef ik bij mijn kinderen niet mee aan te komen. Ze lusten veel en weten dat het vaak lastig is om in een restaurant te eten, maar als het even kan proberen we iets te zoeken waar ze ook glutenvrije frietjes hebben of een lekker glutenvrij toetje. We gaan natuurlijk niet elke week uit eten, dus als we dan gaan is het ook fijn als de kinderen echt iets lekkers kunnen eten en het naar hun zin hebben.

Bij ’t Taphuys kunnen we ook prima glutenvrij eten. Hier helaas geen glutenvrije frietjes, maar wel een lekker stukje vlees of vis met groenten. Ook een schaal nacho’s kan hier glutenvrij gemaakt worden.

Bovengenoemde restaurants zijn onze favorieten. Vooral omdat we er op het laatste moment, vaak zonder reserveren terecht kunnen.

Er zijn wel meer restaurants in Tilburg waar je, als je van tevoren reserveert, glutenvrij kunt eten:

  • Restaurant Lucebert
  • Eetcafe de Langeboom
  • Bagels & Beans
  • Eatonomy, een lunchroom in Fairtrade winkel WAAR
  • Er zijn er vast meer, maar die hebben we dan nog niet ontdekt of geprobeerd.

Binnenspeeltuinen:

Hier worden de meeste kinderfeestje gevierd in binnenspeeltuinen. Ook dit is altijd spannend en in het begin best nog wel lastig. Een van de eerste keren, Jaap werd toen 5 jaar, gingen we naar Ballorig. Daar was de friet gelukkig wel glutenvrij, maar verder hadden ze er destijds nog niets bij. Gelukkig mocht ik wel zelf een glutenvrije frikadel meebrengen die ze apart voor ons bakten. Dat was voor ons al een prima oplossing. Hoe het daar nu is weet ik niet, want ik ben er daarna niet meer geweest.

Wij gaan nu regelmatig naar de Vossenberg. Daar hebben ze glutenvrije friet met knakworst of glutenvrije poffertjes. De ranja is er glutenvrij en ze hebben speciale glutenvrije snoepzakken. Bij de vossenberg gaat het altijd goed en dat geeft mij als moeder een fijn en ontspannen gevoel.

Net buiten Tilburg zijn ook nog een aantal fijne plekken waar je goed glutenvrij kunt eten en die kindvriendelijk zijn:

* Restaurant Aap in Alphen is met glutenvrije kinderen echt een aanrader.

* D’n Overkant in Riel. Hier moet je wel even reserveren, maar dan hebben ze verschillende glutenvrije opties. Dit is vooral leuk als het lekker weer is, want er is buiten een leuke speeltuin.

* De Zwaan in Hilvarenbeek. Hier hoef je niet te reserveren, dat kan niet eens. Ze hebben een aparte glutenvrije menukaart. Hier kunnen kinderen ook gewoon een glutenvrije tosti eten.

* Kids wonderland, een binnenspeeltuin in Molenschot heeft ook altijd glutenvrije opties. Super handig voor kinderfeestjes dus.

Heb jij nog tips voor glutenvrij eten in Tilburg? Ik hoor ze graag! En wil je meer lezen over mij, neem dan eens een kijkje op mijn website De Groene Hippie. De Groene Hippie staat voor vrouwen aanmoedigen het beste uit zichzelf te halen.

Sandra

 

Een gedachte over “Glutenvrij eten met kinderen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.