Courgettebrood

Zeker eens per week eten wij hier in huis soep met brood. Ik vind soep echt ideaal! Ik doe er altijd veel groente in en het is ook handig om de restjes groente mee op te maken. Vaak doe ik de soep nog even in de blender voor mijn kinderen en het maakt voor hun dan eigenlijk niet uit wat voor groente ik erin doe, ze vinden het altijd lekker! Een lekker broodje erbij maakt het helemaal af en gisteren aten wij courgettesoep met dit heerlijke courgettebroodje!

Mijn zoon mocht als eerste proeven en hij geloofde niet dat er courgette in zat. De kinderen kregen door de soep en het brood hun portie groente binnen en ze vonden het heerlijk! Kids blij dus mama blij. Willen jullie dit broodje ook gaan maken? Lees dan even mee!

Wat heb je nodig voor 1 courgettebrood

 • 175 gram speltmeel
 • 50 gram roggemeel (geen roggemeel in huis, gebruik boekweit- spelt of gewoon tarwebloem)
 • 3 eieren
 • 220 gram geraspte courgette
 • 55 gram geraspte Parmezaanse kaas
 • 70 gram geraspte kaas. Ik gebruikte een mix van oude kaas en een jonge 30+ kaas. Bewaar wat voor de garnering.
 • 1 flinke teen knoflook (geperst)
 • flinke snuf zout
 • 1 el gedroogde rozemarijn
 • Scheutje sojamelk
 • 1 el olijfolie
 • 2 tl bakpoeder
 • verschillende zaden en pitten voor de garnering. Ik gebruikte zonnebloempitten en sesamzaad.

Stappenplan Courgettebrood

Verwarm de oven op 200 graden.

Doe de geraspte courgette in een kom en bestrooi met wat zout. Laat eventjes staan. Meng in een kom de eieren samen met de sojamelk, kaas, olijfolie, de knoflook en de rozemarijn. Roer alles goed door elkaar en voeg de verschillende meelsoorten, het bakpoeder en het zout toe. Meng het tot een mooi beslag. Voeg als laatste de courgette toe. Schep dit door het beslag.

Vet een cakevorm in met wat olijfolie of gebruik bakpapier. Doe het beslag in de vorm en garneer het met de overgebleven kaas en de verschillende zaden en pitten. Bak het courgettebroodje in ongeveer 40-50 minuten gaar. Laat het broodje goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Ik vind het broodje gewoon zo al super lekker maar je kunt er natuurlijk ook wat kruidenboter of een homemade pesto op smeren.

Heerlijk met die korst van kaas en pitten

Wij aten er deze keer een courgettesoep bij. We hadden dankzij opa’s moestuin heel veel courgettes liggen en ze moesten op. Voor de soep gebruikte ik een gele en een groene courgette, een rode ui en 1 teentje knoflook . Ik roosterde de groente met een klein beetje olijfolie en wat zout in de oven. Vervolgens deed ik de groente in een pan, voegde groentebouillon toe en bracht dit aan de kook. Even zachtjes laten pruttelen en daarna pureren met een staafmixer of gebruik een blender. Breng op smaak met wat peper en zout.

Ook lekker: Voeg eens wat gerookte zalm en dille toe aan je courgettesoep.

Klaar om de oven in te gaan!

Gaan jullie dit courgettebroodje maken?! Laat het mij vooral weten via Facebook, Instagram of in de reacties hieronder. Vind ik hartstikke leuk!

Liefs en alvast veel bakplezier!

Janneke Koijen

Misschien ook wat voor jou:

6 gedachtes over “Courgettebrood

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.